Alle uitslagen van de NWB

van 1946 tot heden                                                

 In memoriam  Piet de Haas

Deze week is op 73 jarige leeftijd de legendarische renner Piet de Haas uit Tiel aan een longontsteking overleden.

Piet voetbalde in zijn woonplaats Tiel en liep in 1982 een beenbreuk op zodat hij moest revalideren.

De dokter zei tegen Piet “nu je toch niet kunt lopen ga je maar met de fiets”

Zo is de ongelofelijke wielercarrière van Piet de Haas begonnen want de Tielenaar bleek een talent te bezitten waarvan hijzelf nog geen idee had.

Piet is 35 jaar en besluit mee te doen aan een wielerwedstrijd in de buurt, hij wint deze koers en vanaf die dag is het alleen nog maar fietsen, en hoe.

Alle mogelijke wedstrijden waaraan hij kan deelnemen doet Piet mee en de ruim 40 overwinningen per jaar zijn voor de krachtpatser uit Tiel eigenlijk heel normaal, de meeste wint hij met voorsprong.

Piet werkt als snijder in een glasfabriek en spaart alle vrije dagen op om te kunnen wielrennen en samen met zijn vrouw Meta rijzen ze door het hele land.

In 1990 besluit Piet een licentie bij de KNWU aan te schaffen zodat de concurrentie wat zwaarder wordt, hij treft dan o.a. Hans van Bavel en Jac van Kessel die dan van de NWB zijn overgestapt naar deze bond omdat de Superploeg na 25 jaar is gestopt met sponsoren.

Het drietal is onverslaanbaar en samen winnen zij bijna 100 wedstrijden per jaar.

Door de samenwerking met de KNWU rijden zij ook weer bij de NWB en Piet wint tussendoor 25 wedstrijden waaronder 4 keer het nationaal kampioenschap tijdrijden in Nijeveen.

Piet de Haas wint in zijn loopbaan als renner 588 wedstrijden en heeft in die tijd ook diverse zware valpartijen meegemaakt.

In 1990 breekt hij een nekwervel en is tijdelijk verlamd, twee jaar later slaat zijn ketting over en hoewel hij een hersenbloeding oploopt kan hij toch zijn geliefde sport vervolgen.

Helaas komt er een einde aan zijn wielercarrière als op 13 juli 2003 tijdens een klassieker in Vlijmen een valpartij ontstaat, Piet valt ook en dan verandert zijn hele leven.

Door een dwarslaesie is Piet grotendeels verlamd en zal de rest van zijn leven moeten doorbrengen in een rolstoel.

Enkele weken geleden krijgt Piet longontsteking en dan blijkt dat zijn broze lichaam niet meer herstelt.

De wielerwereld is geschokt nu de klasbak uit Tiel niet meer onder ons is.

Wij wensen Meta alle sterkte die nodig is om haar verlies te kunnen verwerken.

Piet rust in vrede.

W.K.