Alle uitslagen van de NWB

van 1946 tot heden                                                

In memorial Jan van Boxtel

Donderdag  26 november 2015

Jan van Boxtel  overleden

Gistermiddag rond twee uur is in Heumen bij Nijmegen oud-NWBer  Jan van Boxtel uit Mill door een tragisch ongeluk om het leven gekomen.

Jan was met vrienden op trainingstocht toen de groep moest uitwijken voor een tegemoetkomende auto die op dat moment een vrachtwagen wilde passeren, De voorste renners remden waardoor Jan met zijn voorwiel een andere renner raakte en zo de weg op werd gelanceerd precies tegen de naderende auto.

Helaas voor Jan met verschrikkelijk gevolg. 


Jan begint als voetballer bij de plaatselijke club Juliana en wordt al vrij snel ontdekt door NEC Nijmegen waar hij ruim 7 jaar als prof op de linksbuiten -plaats speelde.

Later keert hij terug bij zijn oude club maar een blessure maakt dan een einde aan zij voetbalavontuur en Jan probeert zijn sportloopbaan op de fiets voort te zetten en met veel succes zal later blijken. 

Wie ook maar iets van de wielersport weet moet Jan van Boxtel kennen want de sympathieke Millenaar heeft sinds 1968 bij de NWB zijn wedstrijden gereden.

Hij moet minstens 50 wedstrijden hebben gewonnen waarvan het merendeel in NWB verband, de rest waren resultaten bij KNWU wedstrijden en buitenlandse koersen in België-Duitsland en Oostenrijk. 

Zijn eerste overwinning is de ronde van Hegelsom op 23 juni 1968 bij de amateurs en in 1971 wint Jan o.a. de ronde van Limburg, Horn,Blerick en Geleen bij de veteranen. In 1972 wint hij al 5 wedstrijden waaronder de Brabantse titel.

Jan voelt zich sterk genoeg om zich te meten met de amateurs en start dan in de hoogste categorie en wint meteen de ronde van Merum en ook in Stramproy en Baal in België is hij de beste.

Vervolgens komt Jan in de VIVO ploeg waar hij zijn mooiste resultaten behaalde, de Weltcup in Sankt Johann 1974 is zijn eerste internationale zege. 

Een ernstig ongeluk in de Omloop der Peel betekent twee maanden revalideren met een zwaar gekneusde knie maar met een verkorte linker crank ( om de knie te ontzien ) is hij twee weken later alweer onderweg en wint Jan de ronde van Stevensweert.

Op de Cauberg in Valkenburg  1975 wordt van Boxtel Europees kampioen bij de 40 plussers maar in de ronde van Ierland in 1976 gaat hij in een afdaling zo hard onderuit dat opname in het ziekenhuis noodzakelijk is.

En weer komt Jan van Boxtel terug met onder andere overwinningen bij de baankampioenschappen, het sponsor kampioenschap en diverse individuele zeges.

Bij de Weltcup wedstrijden in Sankt Johann in het Oostenrijkse Tirol is Jan elk jaar van de partij en naast zijn zege in 1974 wint hij andermaal in 1988  en wordt hij tevens 2 e in 1981 en 1989.

Jan was geen sprinter maar zijn winst op de snelle Jac Beurskens in Tungelroy was van grote klasse.

Tijdritten was wel zijn ding en daarin behaalde Jan ook vele successen en als je bedenkt dat hij drie weken geleden op 79 jarige leeftijd nog een tijdrit aflegde met een gemiddelde van 36 km per uur dan zegt dat toch wel iets over de kwaliteiten Jan van Boxtel.

Hij had het overlijden van zijn vrouw Lies, een jaar geleden, nog nauwelijks verwerkt en nu moeten we afscheid nemen van een bijzondere vriend die een juweel was voor de NWB, een sportman van grote klasse.

Daarom mijn tip voor het NWB bestuur : Verleen postuum het mooiste ereteken van de bond aan Jan van Boxtel.

Jan bedankt voor alles.

Wiel Kuntzelaers.

                     Jan in gezelschap van een van zijn sponsors                                                                                                               Rien van der Heijden uit Schaik